Întrebări frecvente

Când pot apela la mediere?
Oricând vă aflați într-o situație conflictuală.
Desigur, dacă aceasta degenerează și devine motiv pentru deschiderea unui proces, trebuie să știți că începând cu 15 februarie 2013 s-a instituit obligativitatea de a discuta cu un mediator anterior primului termen de judecată. Aceasta presupune participarea la o ședință de informare asupra medierii și se aplică cauzelor civile și penale menționate în Legea 115/2012, ca de exemplu:

- raporturi de vecinătate (succesiune, grănițuire etc)
- relații familiale (divorț, partaj, executarea drepturilor părintești etc)
- relații de afaceri (somații de plată, rezilierea contractelor, pretenții etc dacă suma disputată nu depășește 50.000 Ron)
- protecția consumatorului (conflicte între bănci și clienții acestora)
- conflicte de muncă
- fapte penale (vătămare corporală, abuz de încredere, distrugere, tulburare de posesie etc)
- răspundere profesională (malpraxis)

Medierea însă poate veni în sprijinul dumneavoastră și atunci când conflictul nu se va concretiza cu deschiderea unui proces, dar situația tensionată afectează armonia și bunăstarea familiei/ a comunității sau productivitatea la locul de muncă (conflicte religioase, conflicte între angajați etc)

Cât costă medierea?
Procedura de informare a părților privind medierea și beneficiile medierii este GRATUITĂ, dacă ambele părți se prezintă împreună la ședința de informare.

Onorariul aferent procedurii efective de mediere se stabilește în funcție de complexitatea cazului și de timpul alocat. Ca reper, costurile medierii nu depășesc în medie 25% din costurile unui eventual proces.

Scutiri și reduceri de onorariu se acordă conform OUG 51/2008.

Cine plătește medierea?
Părțile aflate în conflict achită în mod egal onorariul mediatorului la momentul încheierii contractului de mediere.
Plata onorariului se poate efectua și în proporții diferite, dacă părțile agrează astfel, de comun acord.

Cât durează o ședință de mediere?
În medie, ședința de mediere durează aproximativ 2 ore. Procedura se poate finaliza după o primă ședință sau poate necesita mai multe ședințe pe parcursul a mai multor zile.

Cum se desfășoară o ședință de mediere?
O dată agreată participarea părților la mediere și semnarea contractului aferent, începe procedura efectivă a medierii.
Aceasta presupune ca fiecare parte să prezinte propria viziune asupra conflictului. Aceste discuții se desfășoară împreună sau separat, cu fiecare individ în parte. Prin metode specifice, mediatorul va încerca să aducă părțile implicate la un numitor comun. Deși este dificil să vizualizezi variante de soluționare a conflictelor atunci când ești direct implicat, acestea există în cele mai multe dintre cazuri și stă în puterea unui mediator profesionist să le evidențieze părților acest lucru.

Informațiile discutate în cadrul procedurii de mediere sunt confidențiale.

Pot fi asistat la mediere de avocat sau de alte persoane?
Da, părțile pot fi asistate de avocați sau alte persoane (consultanți, experți, membri ai familiei etc). Mediatorul va încerca însă să mențină o situație echilibrată, iar raportul de forțe între cele două părți să fie egal.

Pot renunța la mediere?
Da. Puteți deopotrivă refuza invitația la mediere, precum și întrerupe procedura în timpul desfășurării acesteia.

Cum se finalizează ședința de mediere?
Dacă rezultatul medierii este pozitiv, mediatorul va nota elementele agreate de părți într-un Acord de mediere, la care va adăuga un proces verbal de încheiere a medierii.
Pentru situațiile în care părțile nu ajung la o soluție sau părăsesc ședința de mediere, se va încheia doar procesul verbal de finalizare a procedurii.


Pot recupera taxele de timbru în urma medierii?
În anumite cazuri, DA. Dacă părțile ajung la o înțelegere în cadrul medierii, ei pot cere recuperarea/ neplata taxei de timbru. Pentru a afla dacă vi se aplică această situație, discutați cu mediatorul sau avocatul dumneavoastră.


Pentru detalii legate de procedura de mediere, avantajele medierii, onorariu mediator, obligativitatea partilor de a participa la sedinta de informare s.a., accesati site-ul nostru oficial bunmediator.ro.